Dokuz Eylül Üniversitesinde Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık progrmında lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2001-2005 arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Bu süreç içersinde yurt içinde çeşitli araştırmalarda bulunmuş, bilimsel makaleler yayımlamıştır. Prof. Dr. Mehmet Sungur’un yürüttüğü Kognitif Terapiler (2002-2004), Prof. Dr. Sağman- Emel Kayatekin tarafından yürütülen Psikanalitik Psikoterapi teknikleri (2004) kurs programını tamamlamıştır. 2004-2008 yılları arasında Uludağ üniversitesi Psikiyatri Anabilim dalınca yürütülen Yard. Doç Dr. Nevin Eracar yönetiminde Sanatla Terapi ve Yaratıcılık eğitimini tamamlamıştır. 2011 yılında da 120 saatlik IMFC onaylı Prof. Dr Brain Carfıeld tarafından yürütülen Aile ve Evlilik Danışmanlığı eğitimini tamamlamıştır. Halen Klinik Psikolog, psikodramatsit Leandra Perotta tarafından yürütülen “Dans ve Hareket Terapisi” eğitimini sürdürmektedir.
Genel olarak ergen ve yetişkin ruh sağlığı, evlilik ve aile terapisi çalışmaktadır. Ayrıca gençlere yönelik motivasyon, akademik başarı, kariyer danışmanlığı çalışma alanları arasındadır. Aynı zamanda Aura Sanatla Terapi Eğitim Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim dalı tarafından ortak yürütülen “Sanatla Terapi ve Yaratıcılık” kurs programında eğitimci adayı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Dört yıl süreli olarak DEÜ Devlet konservatuarı şan bölümü öğretim görevlisi ve opera bale solist sanatçısı Selmin Günöz’den şan dersleri almıştır. Müzik çalışmaları halen devam etmektedir.
Şu anda Denge Psikolojik Danışma Merkezinde terapist olarak çalışmaktadır.
YAYINLANMIŞ VE SUNULMUŞ AKADEMİK ÇALIŞMALAR
PROJELER
Üyesi Olduğu Dernekler
TÜRKİYEDE SANATLA TERAPİ TEKNİKLERİNİN ÇEŞİTLİ EĞİTİM ALANLARINA YÖNELİK ENTEGRASYONU
Zahit HARMANLI
Uzm. Psikolojik Danışman
Sanatla terapi yaşamsal sorunların değişik kuramsal temellerden yola çıkılarak konuşma, çağrışım, imgelem, canlandırma veya sanat yöntemleri ile çözümlenmesidir. Sanat, psikoterapi süreci içinde gerek tanıma ve tanımlama, gerekse geliştirme ve değiştirme amaçlı kullanılabilir.
Psikoterapi tüm sanat alanları ile buluşturulabilir; Bilinçdışında bastırılmış olan geçmiş olayların veya rüyaların birikimleri, çizim yolu ile yüzeye çıkarılabilir. Resimler yolu ile ifade kelimelere kıyasla çok daha sembolik ama daha spesifiktir. Böylelikle danışanlar rüyalarını veya geçmiş olayları sanatsal olarak ifade ettiklerinde sözel olarak ifade etmelerine gerek kalmaz. Kramer’in inancına göre sanatsal ifade süreci sözel yansıtmayı gerektirmeden kendi başına iyileştiricidir (Akt. Brown ve ark. 2001).
Sanat terapisinin özünde sanat materyalleri aracılığıyla duygusal ifadenin organize edilmesi yatar. Kontrollü regresyon egonun gücünü arttırır. Sanat terapisi ego işlevlerinin gücünü arttırma yeteneği nedeniyle tercih edilir (Akt: McMurray , Schwartz-Mirman, Maizel, 2000). Sanat terapisi görsel bir diyalog sağlar. Sanat terapisi sözel olmayanla sözel olanı bağlantılamayı sağlar. (Akt. Pifalo T, 2008)
Sanatın psikolojik danışma sürecinde kullanımı aktif ve pasif yöntemlerle gerçekleşir. Müzik, resim, seramik tiyatro veya şiirin danışan tarafından bizzat yapıldığı çalışmalar aktif yöntemleri kapsar. Danışanın önceden oluşturulmuş bir yapıt karşısında ve ondan aldığı izlenim ve/ya çağrışımlarıyla çalışılan seanslarda pasif yöntemler kullanılmış olur. Ancak ne aktif ne de pasif yöntemlerde danışma süreci, sanatsal -estetik değer kaygılarına yol açmamalıdır
Sanat burada terapi amaçlıdır ve yalnızca bir dışavurum ve/anlatım nesnesidir. Gerek aktif gerekse pasif yöntemlerde terapi hedefinin gerçekleşmesi için sanatsal eylemin şimdi ve buradaki etkilerinin tanınması ve tanımlanması, bu yaşantıların beden-zihin-heyecan düzeyindeki etkilerinin konuşulması, geçmiş yaşantılarla çağrışımsal bağlantılar varsa bunların anlatımı (psikodramatik yöntemlerle de işlenebilir), etkilenme ve bağlantılarla oluşan farkındalığın pratik yaşama aktarım ve yansımalarının konuşulması zorunludur (Eracar;2004)
Sanat terapisi çeşitli alanlarda kullanılabilir Psikoterapi sürecinin dayandığı kuramsal temeller, danışmanların nasıl çalışacağını belirler. Eğitim amaçlı kullanım; değiştirme ve geliştirme işlevlerini de içerir. Bu değiştirme ve geliştirme işlevi insan kaynakları, kişisel gelişim alanları ile birlikte psikolojik danışmanlık sürecinde aile ve evlilik sürecinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde (evlilik ve çift terapisi alanında) nasıl kullanılacağına dair entegratif bir bakış açısı ile ele alınmaktadır. Bu konferansta sanatla terapi tekniklerinin çeşitli alanlarda nasıl kullanıldığı, bu konuda yapılan çeşitli çalışma deneyimleri aktarılacaktır.
Bu çalışmalar aynı zamanda bireylerin ruh sağlığının korunması açısından da önemlidir. Ayrıca sanatın terapide bir araç olarak kullanılması bireylerin sanata ilgisini ve yaratıcılıklarını da arttıracaktır.